TRT ve Dünya Kupası Şifrelemesi Hakkında


Trt Dünya Kupasını aldığından bu yana tüm halkta bir sevinç bir sevinç. Neymiş efendim son kupayı alan Kanal 1'in yaptığı eziyetten kurtulacaklarmış. Yok öyle birşey efendim, Kanal 1'de alsa Stv'de alsa aynı prosödür işleyecek.

Konu hakkında Star Tv'nin Şampiyonlar Ligi maçlarına şifre koyduğunda bir yazı yazmıştım ve durum aynı. Şöyleki;
Efendim kanallar uluslarası organizasyonları kendi ülkelerinde yayımlamak üzere ihale usulü satın alır. Ancak Trt gibi uydudan yayın yapan kanallar tüm dünyadan izlenebildiği için uydu yayınlarını şifrelemek zorundadır. Bu uygulamayı yapmasın, biraz daha para versi felan diyenleri gördüm sitelerde ancak öyle bir ihtimal mevcut değildir. Çünkü eğer Trt bu yayınları şifresiz yayınlasa dünyanın herhangi bir bölgesinde yayınlara milyon dolarlar ödeyip satın alan kanalların hiç bir önemi kalmaz, herhangi bir kullanıcı iki adet anahtar yardımıyla çevirir anteni Türksat'a rahatlıkla izler maçları. Bu olay tüm ihaleyi kazanan ülke televizyonları için geçerlidir. Mesela TRT şifre koyunca birisi dese anteni biraz çevirin azeri kanalı şifresiz veriyor. Bunu hangimiz redderiz değil mi ?

Velhasıl kelam Trt veya herhangi bir kanal, uluslararası organizasyonların ülke yayın haklarını aldığı zaman bu şifre uygulamasını kullanmak zorundadır. Yasal olarak uydudan izlemek mümkün değildir. Ancak tabiiki kanallarımız koydukları BİSS şifrelerini bir kaç gün içinde halka sızdırmayı başarıyor, sızdırmasa dahi uyducular veya internetten bu BİSS KEY'ler rahatlıkla öğrenilebilip uydu alıcınıza girilebilir.

Yasal olarak ise karasal antenden (normal çatı anteni), Digitürk'ten, D-Smart'tan ve Teledünya'dan rahatlıkla izleyebilmektesiniz.

Şimdi yazının aslı Formula 1 Trt'ye geçtiği anda başımda olan yoğunluğu tekrar yaşamak istememem. Buradan organizasyon başlayınca uydu markalarına göre Biss Key girişini resimli şekilde anlatacağım. Özellikle Next ve Goldmaster gibi cihazlarla bu işlemler çok basit.

Şimdilik bu kadar Organizasyon başlayınca görüşmek dileğiyle...

Yorumlar

SirEvo dedi ki…
DSmart'ın şifreleme yöntemiyle şifrelenmesi gündemdeymiş. Yani BİSS olmayabilir. ;)
Kamil Akar dedi ki…
Öyle birşey yapmazlar :) çünkü bildiğin üzre bu sadece göstermelik bir şifre BİSS'i koyar telefonla ararsın TRT'yi anlatırlar nasıl açılacağını aynı Kanal1'in 2002'de yaptığı gibi asla izleyici kaybetmeyi göze almazlar
SirEvo dedi ki…
Umarım...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lost karakterleri ve aralarındaki bağlantılar

"V" Yeni Sezon Başlıyor. // Nam-ı Diğer: Visitors (Ziyaretçiler)

Lost the new man in charge // 12 Dakikalık Özel Bölüm