Ruhsuz Ticari Diziler { The Event - Undercovers }





Show sektörü yılda milyarlarca doların döndüğü bir sektör, bu sektörün en önemli halkası hiç kuşkusuz Televizyon dünyasıdır. Amerika Birleşik Devletleri çoğu sektörde olduğu gibi bu sektörde de lider konumda. Her yıl milyon dolarlarca sermayeye sahip diziler çekiliyor, yarışmalar düzenleniyor, herkes halka hitap eden yıldızların peşinde koşuyor ki bu büyük sektörde tutunmak istiyor.

Tabii ki kanallar arası rekabet çok fazla ve bu rekabet gereğinden fazla dizi piyasaya sürülmesine neden oluyor, artık diziler özenle değil ya tutarsa diye piyasaya sürülüyor.
Daha önceleri diziler çok düşünülüp, taşınılıp, ciddi paralar ayrılıp piyasaya sürülürken şuan da bu evrelerden sadece para kısmı geçerli.

Bir Lost gerçeği var bunu hepimiz biliyoruz. Adı sadece Amerika'da kalmayıp tüm dünyada merakla beklenen, milyonlarca insanın izlediği bir diziydi Lost.
Lost'un bu başarısı aslında dizi sektörünü çokta iyi etkilemedi, özellikle bu sezon gerçekten rahatsız olduğum gelişmeler yaşandı ki sektörün artık hizmet sektöründen çıkıp sadece ekonomiye önem verdiğini gösteriyor.

Aslında bu olay Lost'un uzatılması ile başladı. 4 en fazla 5 sezon diye başlayan lost 6 sezon boyunca ekranlarımızda oldu. Kötü mü oldu ? Tabii ki hayır. Ama demek istediğim bu uzatmanın sebebi ve bu sezon yaşanan gelişmeler hepsi ekonomik etmenler yüzünden.

The Event


Bu sezon yayına giren dizimiz Lost'un boşluğunu dolduracağı haberleriyle başladı, aslında bilmiyorum diğer ülkelerde bu kadar rağbet gördü mü ama bizim ülkemizde garip bir şekilde çok ilgi gördü.
Bende herkes gibi dizi yayınlandığı gün izledim. Dizi başladığı andan itibaren sadece izleyiciye sorular, gizem ve anlamsız bir aksiyon verip işte aynı losttakini yapıyoruz bizi sevin, bize tapın diye başladı.
İlk bölüm bittiğinde henüz konunun ne olduğunu kavrayamadık, ayrıca flashback ve flashforward olayları o kadar abartılmıştı ki şimdiki zamanın hangisi olduğunu karıştırdık, tabii ki bu flashback ve flashforwardlar aynı soru ve gizemlerde olduğu gibi lost özentiliğinden öteye gidemedi.

Klişe olayına hiç girmek istemiyorum bile aslında, dizi özellikle 2.bölümün ardından klişelere sarmaya başladı. Herhangi bir aksiyon dizisinde gördüğümüz gereksiz sahnelerle doldu, hadi onu geçtim bu sahnelerin amacını dahi anlayamadık. Konuyu az çok kavradıktan sonra ise saçmalama sırası geldi. Bu kadar realist başlayan bir dizi insan dışı varlıklara doğru gitmeye başladı.

Ana karakterimizin pasif bir karakter olması diziyi hiç çekilmez bir hale getiriyor, bu kadar olayı o karakterde birisinin çözecek olması ise ayrı bir soru işareti. Forumlarda incelediğim kadarıyla arada büyük bir uçurum var, beğenen çok beğeniyor, beğenmeyen de benim gibi oluyor. Ancak fark ettiğim farklı bir nokta çokça çekim hatası olması. Özellikle Flashback'ler de hiç bir gençlik-yaşlılık belirtisi olmaması dikkatimi çekti. 2.bölümdü sanırım kahramanımız Sean'in 20 yaşında olduğunu öğreniyoruz ardından bir flashback 5 yıl önceye gidiliyor orada 15 yaşında vücudu gelişmemiş olması gereken Sean şuan ki halinden hiç farkı yok vaziyette çıkıyor karşımıza.

Şuanda 3.bölüm yayınlanmasına rağmen dizinin ana konusunu dahi söyleyebilecek kimse yoktur. Çünkü bi lost gibi başlamasa da dizi çakma gizem ve konu vermeden yönelttiği sorularla lost olmaya çalışıyor. Belki bu fikir sadece benim yani dizinin lost olma gibi bir amacı yok ama bizim ülkede bu kadar abartılmasından bu sonucu çıkardım.
Zira Amerika'da hiçte sevilen bir dizi olmadı. İlk bölümünden itibaren reyting oranları her bölümde düştü ve düşmeye de devam edecek gibi.

Reyting oranlarını verip dizinin biran önce iptalini bekliyorum artık. Özellikle çok çok kaliteli, özgün, kendisi olmayı başaran diziler varken, böyle dizilerin gündemde olup izlenmesi beni üzüyor.
Umarım Amerika halkı şuana kadar yaptığını yapmaya devam eder sonrasında 8.bölümde sonra devam edeceğini zannetmiyorum zaten.

İşte reytingleri:
İlk bölüm; 3.7 reyting,
İkinci bölüm; 2.9 reyting,
Üçüncü bölüm; 2.4 reyting.


Undercovers


Bu sezonun fiyaskolarından birisi de undercovers. Yine Lost'un bıraktıkları olarak değerlendirebileceğimiz bir dizi olan undercovers'ın olayı ise JJ Abrams'da bitiyor. JJ Lost senaristliği sırasında yine katılımcı olduğu Fringe senaristliği ile kendisine bir yer edindi bu sektörde. Daha öncesinde bir Alias başarısı olan JJ yeni dizisini
yine sadece ekonomik açıdan piyasaya sürdü.
Lost biter bitmez hatta dizi bitmeden bu dizinin haberlerini yayan JJ yeni sezona ismini bir pazarlama stratejisi olarak kullandı ve bu diziden bir şeyler bekledi.

Diziyi aslında incelemeye bile gerek yok. Üzerinde hiç düşünülmemiş, para dahi harcanmamış, sadece JJ adına sırtını dayamış bir Nbc dizisi olarak başladı. Stratejik hatalarına bir yenisini bu diziyi ekleyen Nbc, Event'ta olduğu gibi bunda da istediğini bulamadı.

Ajanlıktan ayrılmış kendi halinde bir restoran işleten şirin çiftimizin yeniden polisiye işlere dönmesini konu alan bir dizi. Evet ilk aklınıza Alias geldi farkındayım. JJ yine alışık olduğu türde kafa yormadan yazabileceği bir senaryo haline getirmiş ve piyasaya sunmuş. Neden sunmuş çünkü tam adı gündemde ve para kazanacağı dönemde bu ekonomik şartları göz önüne alıp piyasaya sürmüş.

Ancak çok sevdiğim Amerikan halkı (sadece diziler konusunda) bu diziye de pabuç bırakmayarak ilk bölümden itibaren yolcu olduğunu gösterdi. İlk bölümünde 2.0 Reyting oranı ile adeta tokat attı. Diğer bölümlerde aynı seviyelerde sürünerek tarihin tozlu sayfalarına gideceğinin işaretini verdi.



Özet olarak demek istediğimi inşallah anlatabilmişimdir. Sektör öyle bir halde ki artık Lost'un ardında kalanları toplamak ve hâlâ lost'un bıraktıklarından faydalanmak istiyor. Hiç bir emek vermeden, özgünlük olmadan, özenti kurgularla piyasada bulunan bu dizilere prim vermemeniz dileğiyle huzurlarınızdan ayrılırım.

Yorumlar

kimiraikkonen99 dedi ki…
Hacı o çok sevdiğin ''Amerikan Halkı'' How I Met Your Mother gibi aptal bir komedi dizisine dönüşen salak sitcom'a da reyting üstüne reyting kazandırıyor ya hala? ve de 7.sezon anlaşması bile yaptıyor ya ? Allah aşkına sölede onada bi tokat vursunlar..
Kamil Akar dedi ki…
How i met your mother ilk 3 sezon çok iyiydi zaten o zamanda reytingleri çok sağlamdı. Ardından hızla düştü ve şuan yerlerde sürünüyor. Yani ona da tokadı vurdular da ilk sezonlarının hatrına izleniyor.
7.sezon onayını geçen seneden almasaydı bu sene tutunamazdı zaten. Ayrıca anneyi göstermedikçe çöküyor dizi. Berney ile bi yere kadar sonuçta.
Adsız dedi ki…
HIMYM S07 için henüz yenilenmedi!
kimiraikkonen99 dedi ki…
zaten senden büyük bi süpriz var spoiler'ı alana kadar izlemeyi düşünmüyorum açıkçası 20 dakikama yazık bu hafta kahroldum.. ki 2.bölüm halbuki güzeldi.. ki anneyi göstermeleri bile süpriz olmaz artık. Baydı çünkü.. Lost'un sırlarını geçti yemin ediyorum onlar bu kadar bekletmiyolardı bişeyi..

Ne diim umarım dediğin gibi ilk 3 (hadi 4 de derim) hatrına umarım düzeltirler diziyi..
Kamil Akar dedi ki…
Ben 5.sezon ortasında 7.sezon onayı aldı diye biliyorum. Araştıracağım bunu
Kamil Akar dedi ki…
@kimiraikkonen99 Sanırım düşünceleri anneyi gösterirsek dizi heyecanının kaybeder. Ama aksine ben ondan sonra dizinin başlayacağını düşünüyorum.
E 10 sezonda gideceğini düşünmediğimden biran önce anneyi göstermeleri lazım ama pek niyetleri yok tabi :)
modafobik dedi ki…
Yahu yazmayı bırakmadın dimiii? :/ Yeni yazıları bekliyoruz! :)
Kamil Akar dedi ki…
@Modafobik Yok yok bırakır mıyım :) Sadece bi kaç reel iş ve 1-2 diziye yetişme çabasıyla fırsatım olmadı.

Sonunda çok istediğim 2-3 diziyi bitirdim sağlam konu ve "Konuk"larımla döneceğim hafta bitmeden inşallah :)
Devremülk dedi ki…
Undercovers yine de güzel farklı bir yönü var bence
Kamil Akar dedi ki…
@Devremülk Event'a göre biraz daha belli başlı güzel yönleri vardı. Çift çok şirindi, aksiyon doluydu falan ama event'tan önce ipini çektiler orası ayrı :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lost karakterleri ve aralarındaki bağlantılar

"V" Yeni Sezon Başlıyor. // Nam-ı Diğer: Visitors (Ziyaretçiler)

Lost the new man in charge // 12 Dakikalık Özel Bölüm