Aykırı Bir Ekip: 30 Rock // Kenneth'in Gözünden Dünya

2007 ve 2008'de en iyi komedi dalında üst üste Emmy ödülü alınca duymuştuk adını, NBC kanalının 4 senedir en büyük kozu olarakta devam etmekte Tina Fey yapımı olan 30 Rock.



Komedi kültürü bakımından Amerika daha basit komedilere önem veriliyor gibi gözükse de 30 Rock gibi içerisinde gülme efekti olmayan, ince espirilerle dolu çok tematik bir dizi de tutunabilip izleyici çekebiliyor.

Özellikle bu sezon başında 30 Rock'ın istikrarlı gidişinden sonra başladım izlemeye. Modern Family ile birlikte komedi yükümü bugüne kadar çekti bu iki mükemmel dizi. Aslında başlarda Modern Family'de ki çok garip hava 30 Rock'a kaymama sebep olsa da Modern Family sarınca 30 Rock biraz yavaşlamıştı. MF bitince yine eski dostuma döndüm ama bir baktım ki dizi bitmiş 4.sezon ortalarına gelmişim dedim ki yazı yazmak farz oldu.

Diziyi bol bol anlatacağım ama önce güzel bir video ile tanıtım yapalım. Bu videoda dizimizin reheberi ve dünyanın en masum insanı Kenneth'e patronumuz Jack ne kadar güzel Kenneth dünyayı senin gözünden görmek nasıldır acaba diyor ve macera başlıyor. Dizi karakterlerimiz dünyayı nasıl görüyor bunları izliyoruz. 3. Sezonun ortalarından bir bölümdü. Üşenmedim kestim biçtim gerçekten en komik anlardan birisidir.
Tracy, Jack ve Kenneth'in gözünden dünyayı izleyelim ardından diziye geçelim;



Komedi dizilerinde bariz belli karakterler vardır ki izleyeni çok etkiler. Örnek vermek gerekirse Two Anf a Half Men'de Charlie, How i Met Your Mother'da Barney, The Big Bang Theory'de Sheldon gibi. Ancak 30 Rock genel olarak bunlardan zaten farklı bir dizi olmakla beraber karakterleri de bunlardan çok farklı. Bu diziyi izlerken, "ya şu ikili öldürüyor gülmekten" diyebileceğiniz bir ekip olmamakla birlikte, tüm ekip bir biriyle inanılmaz bir uyum içerisinde.


Liz Lemon ana karakterimiz olsa da, ezik bir tipi kendisine yazması Tina Fey'in yazarlık başarısının ve oyuncuğunun en büyük kanıtı. Liz Lemon NBC'de bir show programı yapımcısı, bu stüdyo'da ve ekibin özel hayatlarında geçen olaylar üzerine kurulu dizimiz ilk bölümden itibaren kendisine hayran bırakabilmekte.

Jack Donaghy karakteri yine bol ödüllü bir karakter. Alec Baldwin tarafından canlandırılıyor ki Alec sadece duruşuyla komik bir isim. Karakterine gelirsek, bol takıntılı ve dostlarına bağlı bir patronu canlandırıyor. Yaşayabileceği tüm zevkleri yaşasa da hayattan devamlı yeni şeyler öğrenebilmeyi başaran. Kanalın rehberinden bile bir şeyler kapan bir isim.

Rehber demişken hemen aklıma Kenneth Parcell geliyor. Dizinin en pasif ama en doğal karakteri bence Kenneth. Rehberlik yapan Kenneth dünyanın en masum insanı diyebiliriz. Aklından hiç bir zaman kötülük geçirmeyen ve tüm ekibin ayak işlerini yapmasına rağmen tavus kuşuna hizmet ettiğine kendini inandırmış. Ayrıca dünyada kötülüğün varlığına inanmayan bir karakter.

Diğer ana karakterler de tabii ki bir birinden komik isimler. Tracy Jordan bunların en başında geliyor. Show programının starı ve aykırı zenci(ha pardon afrikan amerikalı) süper starı canlandıran Trayc Morgan. Dizinin en en önemli ismi belkide Tracy ama bir o kadar da arka planda kalabilen yaptığı nokta atışlarla insanı gülmekten kırıp geçiren bir yapıya sahip.
Diğer baş karakterde Jane Krakowski'nin canlandırdırğı Jenna Maroney karakteri :) gördüğünüz üzre soy isimlerde hafif oynamalara yansıtılmış diziye bu bile kendince ayrı bir komedi. Bu karakter de kendisini show'un merkezi sanıp Tracy'nin önüne geçmeye çalışsa da kimse tarafından sevilmeyen. Popüler olma çabasında ki kızımız. En çok kullandığı özelliği sarışın olması ve dişi olması :) Ama onu pek umursayan yok.

Yani demek istediğim bu kadar karakterin hepsinin bir biriyle uyumun aynı oranda güzel olan başka kaç dizi var ki ? Ayrıca daha bir sürü karakter var onları hiç saymıyorum. İzlerseniz görürsünüz.

Ekipte erkeklerde Türk esintileri de görmüyor değilim hele bir Frank var ki evlere şenlik :)

Dizi önermeyi sevmem bildiğiniz üzre ama Modern Family ve 30 Rock kesinlikle izlenesi bir dizi.

Yorumlar

Alec Baldwin ve Tina Fey muhteşem bir iş çıkarıyorlar bu dizide.
Güzel bir inceleme olmuş, teşekkürler.
Kamil Akar dedi ki…
Mükemmel ikililer gerçekten. Ama bahsettiğim gibi tracy ve diğeri de tek tek birer yıldız. O yüzden bu kadar iyi bir dizi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lost karakterleri ve aralarındaki bağlantılar

"V" Yeni Sezon Başlıyor. // Nam-ı Diğer: Visitors (Ziyaretçiler)

Lost the new man in charge // 12 Dakikalık Özel Bölüm