Bir Kanal Nasıl Dağılır: TNT



Bilmeyeniniz yoktu. 2007-2008 sezonunda yayın hayatına fırtına gibi başlayan bir kanaldır tnt. Hatta karasal yayın dahil tüm platformlarda yayına girmesiyle kendine has bir izleyici kitlesi kazandı.
Yayınladığı yapımlar birbirinden başarılıydı. Seinfeld, Frasier, Lost, House, Monk, Law and Order, Fringe, Mentalist ve daha nice dünyanın en kaliteli dizileri bu platformda yayınlanmaya başlandı.
Gündüzleri Brezilya dizileri, akşama doğru 20 dakikalık amerikan mükemmel sit-comları akşamları ise önce bir yukarıda ki diziler 21'de film ve ardından bir dizi daha. Gece ise prime-time tekrarı ile mükemmel bir kanaldı.

Kanal aslında yavaş yavaş kendisini geliştirdi, film kültürleri de gün geçtikçe arttı. Ve tabii ki devamında reklam pastası, kanal reklam pastasından payını yavaş yavaş aldı. Son zamanlarda dizileri bile tek tek sponsor aldı. Bir ara Lost'u Nokia falan sunuyordu.

Neyse gelelim geçen haftaya, geçen hafta başladığı duyurularla adeta beni benden aldı kanal. Koca tnt(ti-en-ti) olmuş tnt(te-ne-te)
Kanal geçen hafta duyurduğuna göre bütün vizyonunu değiştirmiş. Artık kitle olarak hedef kitlesini değiştirmiş ve anlaşıldığı üzere reklam gelirlerini arttırmaya çalışmış.

Öyle bir kadro kurmuş ki Türkiye'nin en antipatik tiplerini toplamış. Zamanında televizyonun en komik(!!) ismi fosilleşmiş ismi Mehmet Ali Erbi başta olmak üzere Hülya Avşar, Hande Ataizi, Petek Dinçöz, Ender Saraç ve Tuluhan Tekelioğlu v.s isimleri toplamış artık Ab gurubu değil total gruba hitap etmeye başladı.

İşin ilginci kaliteli dizileri devam ettiriyor. Yani Mehmet Ali Erbil'den sonra Fringe başlayacak. Petek Dinçöz'den sonra Lost. Öyle bir rezalet söz konusu.

Bugün açtım yıllarca Seinfeld izlediğim kanalda Hande Ataizi'nin heaaheaheaa" diye gevrek gevrek gülüşünü görünce bu satırları yazmak zorunda kaldım.

Türkiye gibi reklam ve kalitenin ters orantılı olduğu ülkede Tnt'nin (ben hâlâ tienti diyorum) böyle bir hamlesi bu sektörde tutunmanın en basit yolu olarak görülebilir. Eğer bir kanalınız var ve tematik yayın yapıp belli bir kesme hitap ediyorsanız o iş yapmıyor diyerek hemen dönün flash tv formatına, olay budur. Yakın zamanda Tnt'den Yalçın Çakır, Gerçek Kesit ve Rüyanız Hayrolsun hamleleri beklemekteyim.


Son kalelerimizden birisi olan Tnt'de böylece yıklıımış oldu. Artık doğuş gurubunun insafına kalmış bulunmaktayız türk televizyon sektöründe. Cnbc-e ve e2 ne kadar beğenmesem ve popüler olma çabasında ki dizileri yayınlayıp eski dizilere şans vermediğini düşünsem de desteklemeye devam edeceğiz gibi duruyor.

Ha bu satırları Tenete'nin yeni kitlesi okuyorsa onlara yeni programlarını verelim.

Bir kanal ancak bu kadar kolay dağılabilir:

EDİT: Düzeltiyorum. Bahsettiğim diziler prime-time kuşağından da kaldırılmış. Gece 1 veye 2'de birer dizi var o kadar. Toplayın kanalı gidin artık ikinci fox.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Gregory House ve Hande Ataizi'ni aynı kanalda gördüm ya, misyonlarına ve yeni vizyonlarına sıçayım demekten kendimi alamıyorum.
yusuf dedi ki…
yazık oldu.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lost karakterleri ve aralarındaki bağlantılar

"V" Yeni Sezon Başlıyor. // Nam-ı Diğer: Visitors (Ziyaretçiler)

Lost the new man in charge // 12 Dakikalık Özel Bölüm